STAPPENPLAN NAAR EEN NIEUW KUNSTGEBIT
Een kunstgebit moet goed zitten. Daarom wordt het helemaal op maat gemaakt. Een kunstgebit aanmeten, verloopt in verschillende stappen waarbij eerst de vorm van uw mond en kaken in kaart wordt gebracht. Zo kan er een prothese worden gemaakt die perfect aansluit, zodat u goed kunt praten en eten met het kunstgebit. Het aanmeten van een kunstgebit gaat meestal in vijf stappen.
- Eerste stap bij kunstgebit aanmeten: afdruk maken
- Tweede stap bij kunstgebit aanmeten: definitieve afdrukken
- Derde stap bij kunstgebit aanmeten: beetbepaling
- Vierde stap bij kunstgebit aanmeten: passen in was
- Vijfde stap bij kunstgebit aanmeten: plaatsen
Eventuele vervolgafspraak bij kunstgebit aanmeten: nazorg
In de weken na het plaatsen van uw nieuwe gebitsprothese kan het gebeuren dat er drukplaatsen ontstaan. Leg het nieuwe gebit niet direct uit, want vaak gaat dit na een dag over. Als het niet over gaat na een aantal dagen of heel erg pijn doet, dan kan de tandarts of tandprotheticus het gebit eenvoudig aanpassen. Ook een iets te lange rand of een te lange verhemelteplaat is eenvoudig te verhelpen. Neem bij aanhoudende klachten dus altijd even contact op met uw behandelaar.
ONDERHOUD VAN UW KUNSTGEBIT
Een kunstgebit heeft verzorging nodig. Door het goed te onderhouden, heeft u er langer plezier van. Vooral als u kleefpasta gebruikt, moet u de prothese (maar ook uw mond) grondig en regelmatig reinigen. Zo voorkomt u klachten als een slechte adem of andere ongemakken. Met deze onderhoudstips blijven uw kunstgebit én uw mond in topconditie.
Een kunstgebit krijgen, betekent niet dat u nooit meer iets aan mondverzorging hoeft te doen. U moet dagelijks uw kunstgebit schoonmaken, en ook uw mond moet gewoon nog worden gepoetst.
Tandartsen adviseren om het kunstgebit ’s nachts uit te doen. Behalve in de eerste periode, als uw tanden net getrokken zijn. Als u voor het eerst een kunstgebit laat aanmeten, worden uw laatste eigen tanden getrokken zodra de prothese klaar is. U krijgt het kunstgebit dan direct in. De prothese fungeert als een soort drukverband. Hierdoor kan het tandvlees niet teveel opzwellen. U moet de eerste dagen daarom uw kunstgebit ook ’s nachts inhouden. Doet u dat niet, dan heeft u kans dat u de prothese de volgende ochtend niet meer kunt inbrengen omdat het tandvlees te dik is.
- Bewaart u uw kunstgebit in een glas water, zorg dan in ieder geval dat u het water dagelijks ververst. Spoel het kunstgebit ook altijd goed af voordat u het weer inbrengt.
- Bewaart u het kunstgebit droog, leg de prothese dan in een speciaal opbergdoosje zodat het goed beschermd is.
- Reinig uw kunstgebit. Dagelijks schoonmaken met een speciale protheseborstel is echt nodig. Om hardnekkige aanslag en achtergebleven bacteriën te verwijderen kunt u het gebit regelmatig laten weken in een speciaal reinigingsmiddel. Dit voorkomt een vieze adem en andere veel voorkomende kunstgebit problemen.
Een losse prothese kunt u 's nachts wel beter uitdoen omdat de kaken anders te snel slinken.
ETEN EN DRINKEN MET EEN KUNSTGEBIT
Zodra uw kunstgebit is geplaatst, mag u in principe direct eten. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben moeite met eten als het kunstgebit pas nieuw is. Sommige mensen worden in het begin zelfs misselijk van het kunstgebit. Maar het eten kan ook ineens lastiger gaan als u het kunstgebit al een poosje heeft. De meest voorkomende redenen waarom eten met een kunstgebit moeizaam kan gaan, zijn:
- Nieuwigheid: Uw mond moet wennen aan het bijten, kauwen en slikken met het nieuwe gebit;
- Pijn: Bijten en kauwen doen pijn, waardoor eten lastiger gaat;
- Slechte pasvorm: Het gebit zit niet stevig waardoor het gaat schuiven. U kunt of durft hierdoor niet goed meer te eten.
VERGOEDINGEN
Een nieuwe volledige boven- en/of onderprothese of een klikgebit mag om de 5 jaar vanuit uw basis(zorg)verzekering worden vervangen en wordt voor 75% vergoed. Ongeveer 25% moet u zelf betalen, dit is uw eigen bijdrage. Bent u aanvullend verzekerd? Het bedrag wat u aan eigen bijdrage moet betalen kan dan lager zijn, dit is afhankelijk van welke aanvullende verzekering u afgesloten heeft. Met de meeste zorgverzekeraars hebben wij overeenkomsten afgesloten. De kosten van de totale behandeling worden dan ook rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar in rekening gebracht. Echter bij enkele zorgverzekeraars betaalt u uw eigen bijdrage aan uw zorgverlener.
REPARATIES AAN UW KUNSTGEBIT
Alles kan stuk gaan, dus ook uw kunstgebit. Hoewel een prothese gemaakt is van zeer sterk kunsthars, kan het kunstgebit bijvoorbeeld beschadigen. Een paar voorbeelden van beschadigingen bij een kunstgebit:
- Het kunstgebit is doormidden gebroken
- Er zit een klein (of groter) scheurtje of barstje in de prothese
- Er is een tand of kies afgebroken
- Een kies of tand is uit de prothese losgeraakt
- Er is een klein hoekje van de prothese afgebroken
Voor alle beschadigingen geldt dat u snel een kunstgebit reparatie nodig heeft. Met een kapot kunstgebit is het namelijk maar lastig eten, lachen en praten.
Do's en don'ts bij een kapot kunstgebit
Gaat uw kunstgebit stuk? Raak dan niet in paniek; een kunstgebit kan meestal snel gerepareerd worden. Een paar dingen die u wel en beter niet kunt doen bij een kapot kunstgebit:
Niet doen
- Zelf lijmen. Het lijkt verleidelijk om zelf uw kunstgebit reparatie te doen met een druppeltje superlijm, maar dit is niet verstandig. De lijm zal niet lang houden en reageert bovendien met de kunsthars waarvan uw prothese is gemaakt. Daardoor kan het kunstgebit verder beschadigen en is het moeilijker te repareren.
- Lang blijven rondlopen met een kapot kunstgebit. Dit is niet alleen slecht voor de prothese, maar ook voor uw mond. Uw kaken slinken sneller als de prothese niet goed meer past, en dat gaat ten koste van de pasvorm. Bovendien kunnen scherpe randjes op het breukvlak uw tandvlees beschadigen.
Wel doen
- Neem afgebroken tanden en/of kiezen mee naar de tandarts of tandprotheticus. Vaak kunnen deze elementen weer eenvoudig worden teruggeplaatst in de prothese
- Ga zo snel mogelijk langs de tandarts of tandprotheticus voor een kunstgebit reparatie. Hoe eerder uw prothese gemaakt wordt, hoe sneller u weer normaal kunt eten, praten en lachen.
VEELVOORKOMENDE ONGEMAKKEN MET EEN KUNSTGEBIT
Miljoenen Nederlanders dragen een kunstgebit. De meeste van hen zijn tevreden over hun gebitsprothese. Maar helaas gaat het niet bij iedereen van een leien dakje. Sommige mensen ondervinden problemen met het kunstgebit, zoals pijn of andere ongemakken. Gelukkig valt er vaak iets aan te doen. We zetten de vijf meest voorkomende kunstgebit problemen én de oplossingen voor u op een rij.
1. Het kunstgebit zit te los
Waarom gaat een kunstgebit loszitten?
Als u een kunstgebit krijgt, worden uw eigen tanden en kiezen, voor zover die nog aanwezig waren, getrokken. Nu de wortels van het gebit verdwenen zijn, heeft het kaakbot niets meer vast te houden. Daardoor wordt het steeds dunner. De tandarts of tandprotheticus maakt het kunstgebit op basis van uw kaak zoals die eruit zag vlak voor of na het trekken van de tanden en kiezen. Vanaf dat moment beginnen de kaken dus te slinken. Hierdoor wordt de prothese na een poosje te wijd en zit het niet meer stevig in de mond.
Wat te doen aan een loszittend kunstgebit?
- Kleefpasta of kleefpoeder gebruiken
- Het kunstgebit rebasen
- Geheel nieuw kunstgebit
- Overstappen op een klikgebit
2. Pijn in de mond door het kunstgebit
Na het aanmeten van het eerste kunstgebit, kunt u aardig wat last hebben van pijn. Dat komt niet alleen door het trekken van de tanden en kiezen, maar ook omdat uw mond moet wennen aan de prothese. Vooral de eerste periode kunt u last hebben van pijnklachten, bijvoorbeeld door een snijdend randje of een drukkend gevoel op het tandvlees. Maar ook bij een kunstgebit dat al wat langer in de mond zit, kunt u ineens weer last krijgen van pijn. In dat geval gaat het meestal om een kunstgebit dat niet meer optimaal past. Hierdoor kan de prothese gaan knellen of schuiven, wat het tandvlees flink kan irriteren. Hierdoor kunt u misschien ook moeilijker eten of praten met een kunstgebit.
Wat te doen bij pijn in de mond door het kunstgebit?
Bij pijn in de mond door het kunstgebit, kunnen de volgende oplossingen helpen:
- Pijnstillers
- Kunstgebit laten aanpassen
3. Slecht kunnen eten met kunstgebit
Slecht kunnen eten behoort tot de meest voorkomende kunstgebit problemen. Vooral in de wen-fase kan eten behoorlijk lastig zijn. U moet leren bijten, kauwen en slikken met een mond vol kunsttanden. Daarbij drukt de prothese op het tandvlees en dat kan vervelend voelen. Krijgt u moeite met eten als u het kunstgebit al een poosje heeft? Dan kan het zijn dat de prothese niet meer zo goed past. Hierdoor schiet het gebit sneller los tijdens het kauwen, of er komen voedselresten onder de prothese.
Kunt u slecht eten met het kunstgebit, dan kan het volgende helpen:
- Oefenen
- Laat het kunstgebit aanpassen
4. Slechte adem door kunstgebit
Een slechte adem door een kunstgebit wordt vaak veroorzaakt door een slechte hygiëne. Vooral voedselresten die onder de prothese blijven zitten, kunnen een vervelende geur veroorzaken. Daarnaast kunt u van een kunstgebit soms een droge mond krijgen. Ook dat kan leiden tot een slechte adem.
Wat te doen bij een slechte adem door het kunstgebit?
Een stinkende adem is grotendeels te voorkomen met de volgende tips:
- Houd het kunstgebit en uw mondholte goed schoon
- Spoel uw mond en kunstgebit na iedere maaltijd
- Verwijder aanslag van het kunstgebit
- Drink voldoende
5. Misselijk door kunstgebit
Van alle kunstgebit problemen is dit misschien wel de vervelendste: sommige mensen worden misselijk van hun kunstgebit. Dat wordt meestal veroorzaakt door de gehemelteplaat van de bovenprothese. Soms gaat de misselijkheid na verloop van tijd vanzelf voorbij, als de mondholte gewend is aan het kunstgebit. Helaas blijven sommige mensen klachten houden. Die kunnen variëren van kokhalsneigingen tot voortdurende misselijkheid.
Wat te doen bij misselijkheid door een kunstgebit?
Bent u misselijk door het kunstgebit en wordt dat na de wenperiode niet minder, dan zijn er een paar opties:
- Kunstgebit laten aanpassen
- Overstappen op implantaten
INFORMATIE VOOR DE TANDARTS
Heeft u door personeels- of tijdstekort behoefte aan een vakkundig en servicegericht tandtechnisch laboratorium om uw tandtechnische werkzaamheden uit de handen te geven?
Dan bent u bij ons op het goede adres!
Afspraken maken en afspraken nakomen, dat is hoe wij werken. Dat is ons visitekaartje en het succes van jarenlange succesvolle samenwerkingen met verschillende praktijken.
Al jarenlang werkt ons laboratorium samen met andere tandprothetici en tandartsen. Van eenvoudige reparatie tot aan gecompliceerde werkstukken; wij zorgen altijd voor een hoogwaardig eindproduct. Wij staan klaar voor u. Tevens zorgen wij ervoor dat uw werkstukken opgehaald en teruggebracht worden naar uw praktijk. Dan heeft u daar geen omkijken meer naar. Laat ons u helemaal ontzorgen!
Op ons algemene praktijknummer kunt u meer informatie ontvangen over onze diensten.
INFORMATIE VOOR DE TANDPROTHETICUS
Informatie voor de tandprotheticus
Heeft u door personeels- of tijdstekort behoefte aan een vakkundig en servicegericht tandtechnisch laboratorium om uw tandtechnische werkzaamheden uit de handen te geven?
Dan bent u bij ons op het goede adres!
Afspraken maken en afspraken nakomen, dat is hoe wij werken. Dat is ons visitekaartje en het succes van jarenlange succesvolle samenwerkingen met verschillende praktijken.
Al jarenlang werkt ons laboratorium samen met andere tandprothetici en tandartsen. Van eenvoudige reparatie tot aan gecompliceerde werkstukken; wij zorgen altijd voor een hoogwaardig eindproduct. Wij staan klaar voor u. Tevens zorgen wij ervoor dat uw werkstukken opgehaald en teruggebracht worden naar uw praktijk. Dan heeft u daar geen omkijken meer naar. Laat ons u helemaal ontzorgen!
Op ons algemene praktijknummer kunt u meer informatie ontvangen over onze diensten.
Heeft u nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.
Graag horen wij wat u weten wilt.